Fra værkstedet

Vedligehold af skærebræt i træ

Vedligehold af skærebræt

Vedligehold af skærebræt i træ

Når du har et skærebræt i træ, så vil det en gang i mellem kræve, at du sørger for at vedligeholde det. Forskellige slags skærebrætter kan kræve lidt forskellig behandling, men der er også en del ting, som gør sig gældende for alle skærebrætter. Vi tager naturligvis udgangspunkt i skærebrætterne i valnød fra Noyer.

Opvask af skærebræt i træ

Allerede mens du bruger skærebrættet, er der nogle ting, du skal være opmærksom på. Det vigtigste er, at du ikke putter skærebrættet i opvaskemaskinen. Træ er et levende materiale, og det er de færreste skærebrætter, som kan tåle at blive udsat for varmt vand og damp i flere timer i træk. Så vil det slå sig, og det vil blive ujævnt.

I det hele taget har træet bedst af at tørre nogenlunde jævnt fra begge sider. Det er også derfor, at der på de større brætter medfølger en fod, som både gør brættet til et dekorativt element i køkkenet, og sikrer, at der er luft om brættet, når det tørrer.

Det kan være en ide at skolde sit skærebræt en gang i mellem, så eventuelle bakterier bliver slået ihjel. En nem måde er at lade brættet ligge i køkkenvasken, mens du alligevel hælder vandet fra de nykogte kartofler eller pastaen.

Oliebehandling

Når man bruger sit skærebræt meget, skal man også vaske det meget. Og opvaskemiddel er jo designet til at bekæmpe olie, så derfor vil det på sigt trække olien ud af skærebrættet. Når du har opbrugt den medfølgende olie til dine Noyer skærebrætter, så er der heldigvis andre løsninger. Vi bruger en koldpresset hørfrøolie, fordi den har en naturligt hærdende effekt, som giver en mere slidstærk overflade til skærebrættet. Så vi anbefaler naturligvis sådan en olie.

Men hvis alternativet står mellem ingen olie og en anden slags olie, så kan en neutral olie som raps eller solsikkekerne være glimrende alternativer, som man tit har lige ved hånden. Smør rigeligt med olie ud over brættet på begge sider (husk kanterne), og lad det trænge ind i brættet et kvarters tid. Tør efterfølgende den overskydende olie af. Dette vil genoprette den flotte, mørke glød, som er så smuk i valnøddetræet.

Slibning af træskærebræt

Vores brætter er lavet til at blive brugt, og det betyder også, at de på sigt vil få ridser og lignende fra knivene. Det gør lidt ondt, når de første ridser står der alene, men ved flittig brug bliver det en del af den patina, som gør brættet fedt. Et lille pro tip er, at man kan bruge den ene side til at skære på og den anden side til at servere på.

Hvis man gerne vil friske brættet lidt op og fjerne de værste ridser, så kan det sagtens lade sig gøre. Brug noget sandpapir (omkring korn 150) til at pudse brættet med, og husk at pudse langs med årerne. Det kan bedst betale sig at gøre, hvis man ikke lige har givet det olie, da olien så vil ”pakke sig” i sandpapiret. Så skal man i hvert fald bruge noget mere sandpapir. Når brættet er pudset tilstrækkeligt, påføres blot rigelige mængder olie, som skal have en halv times tid til at trænge ind. Det vigtige er faktisk, at der går noget tid efter aftørringen af olien, til man bruger brættet igen. Jo længere tid det får til at hærde, jo længere tid holder olien brættet flot.

Hvis du gør dette med jævne mellemrum, så behøver du aldrig skifte dit skærebræt ud igen.

Hvis du har spørgsmål eller gode tips, så er du meget velkommen til at kontakte os – vi kan svare på det fleste spørgsmål, når det kommer til træ. 

Weiterlesen

Pleje og Vedligeholdelse af Dit Træ Sidebord: En Komplet Guide