Vedligeholdelse af skærebræt i træ
Når du har et skærebræt i træ, vil det en gang imellem kræve, at du vedligeholder det. Forskellige slags skærebrætter kan kræve lidt forskellig behandling, men der er også en del ting, som gør sig gældende for alle skærebrætter. Vi tager naturligvis udgangspunkt i skærebrætterne i valnød fra Noyer.
Opvask af skærebræt i træ
Allerede mens du bruger skærebrættet, er der nogle ting, du skal være opmærksom på. Det vigtigste er, at du ikke putter skærebrættet i opvaskemaskinen. Træ er et levende materiale, og det er de færreste skærebrætter, som kan tåle at blive udsat for varmt vand og damp i flere timer i træk. Det kan få brættet til at slå sig og blive ujævnt.
I det hele taget har træet bedst af at tørre nogenlunde jævnt fra begge sider. Det er også derfor, at der på de større brætter medfølger en fod, som både gør brættet til et dekorativt element i køkkenet og sikrer, at der er luft omkring brættet, når det tørrer.
Det kan være en god ide at skolde sit skærebræt en gang imellem, så eventuelle bakterier bliver dræbt. En nem måde er at lade brættet ligge i køkkenvasken, mens du alligevel hælder vandet fra de nykogte kartofler eller pastaen.
Oliebehandling
Når man bruger sit skærebræt meget, skal man også vaske det meget. Opvaskemiddel er designet til at bekæmpe olie, så derfor vil det på sigt trække olien ud af skærebrættet. Når du har opbrugt den medfølgende olie til dine Noyer-skærebrætter, er der heldigvis andre løsninger. Vi bruger en koldpresset hørfrøolie, fordi den har en naturligt hærdende effekt, som giver en mere slidstærk overflade til skærebrættet. Vi anbefaler naturligvis denne type olie.
Hvis alternativet står mellem ingen olie og en anden slags olie, kan en neutral olie som raps- eller solsikkeolie være glimrende alternativer, som du sikkert har lige ved hånden. Smør rigeligt med olie ud over brættet på begge sider (husk kanterne), og lad det trænge ind i brættet i et kvarters tid. Tør derefter den overskydende olie af. Dette vil genoprette den flotte, mørke glød, som er så smuk i valnøddetræet.
Slibning af træskærebræt
Vores brætter er lavet til at blive brugt, og det betyder, at de med tiden vil få ridser og mærker fra knivene. Det kan være svært at acceptere de første ridser, men ved flittig brug bliver de en del af den patina, som gør brættet unikt. Et godt tip er at bruge den ene side til at skære på og den anden side til servering.
Hvis du gerne vil friske brættet op og fjerne de værste ridser, kan det nemt lade sig gøre. Brug sandpapir (omkring korn 150) til at pudse brættet, og husk at slibe langs med årene. Det er bedst at gøre dette, når brættet ikke lige er blevet olieret, da olien kan sætte sig i sandpapiret. Når brættet er pudset, påføres rigelige mængder olie, som skal have en halv times tid til at trænge ind. Det er vigtigt at lade brættet hærde før brug for at opnå den bedste beskyttelse.
Langtidsholdbart køkkenudstyr
Hvis du plejer dit skærebræt jævnligt, behøver du aldrig skifte det ud igen. Det vil fortsat se flot ud og være funktionelt år efter år. De små ridser og mærker bliver en del af brættets historie og charme.
Har du spørgsmål eller mangler gode tips til at vedligeholde dit skærebræt? Du er altid velkommen til at kontakte os hos Noyer – vi deler gerne vores ekspertise.